Σταφιδωτά Κρήτης – Συνταγή. Τα υλικά της συνταγής και η εκτέλεσή της βήμα – βήμα από τα παιδιά νηπιαγωγείου στο Κεντρί Ιεράπετρας σε ένα βίντεο !
Σταφιδωτά Κρήτης – Συνταγή ( E-twinning : Young Scientists)
Στα πλαίσια του προγράμματος E-twinning : «Young Scientists» που πραγματοποιούμε φέτος και στην θεματική ενότητα των μειγμάτων, το κάθε σχολείο έπρεπε να κάνει μια τοπική συνταγή και να την μοιραστεί με τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος ! Εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε «σταφιδωτά», μία συνταγή που θα μας έδινε την δυνατότητα να δούμε πως με την ανάμειξη των υλικών φτιάχνουμε το ζυμάρι αλλά και να παρατηρήσουμε το ετερογενές μείγμα της γέμισής τους.
Τα σταφιδωτά είναι ένα νόστιμο νηστίσιμο γλυκό (μια και διανύουμε περίοδο νηστείας πριν τα Χριστούγεννα), με συνδυασμό υγιεινών τοπικών προϊόντων ! Σταφίδες, σουσάμι, μέλι, καρύδια, ελαιόλαδο !
Την συνταγή την βρήκαμε από την αγαπημένη μου ιστοσελίδα : cretangastronomy.gr , από την οποία χρησιμοποιήσαμε και τις φωτογραφίες για να κάνουμε την σειροθέτηση της εκτέλεσης της συνταγής !
Σταφιδωτά Κρήτης
Υλικά :
Α. Ζύμη:
- 1,5 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/3 κούπας ρακή (ή κονιάκ ή άλλο δυνατό ποτό)
- 1/3 κούπας χλιαρό νερό
2 κουταλάκια μπέικιν - 2 κουταλάκια αμμωνία
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα σταφίδες ξανθές από σουλτανί σταφύλι
- ½ κούπα νερό
- 1 κούπα καρυδαμύγδαλα
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα
- ½ κούπα σκούρο, αναποφλοίωτο σουσάμι (και ίσως 1-2 κουταλιές ακόμη)
- Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Εκτέλεση :
Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο χλιαρό νερό και τις αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε το σουσάμι από τυχόν ξένα σώματα και το ξεπλένουμε .Το καβουρντίζουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να στεγνώσει και να μυρίσει ελαφρά. Δεν χρειάζεται πολύ γιατί θα βγάλει τα έλαιά του και στο ψήσιμο.
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη με το λάδι και προσθέτουμε τη ρακή,και το νερό.Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο (μέσα στο οποίο διαλύουμε την αμμωνία). Προσέχουμε όταν βάλουμε την αμμωνία στην πορτοκαλάδα γιατί φουσκώνει. Ανακατεύουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το ρίχνουμε κι αυτό στο μίγμα.Μπορεί να περισσέψει μισή κούπα από το κιλό. Τώρα το καλοκαίρι , παίρνει περισσότερο συνήθως, οπότε μένουν 1-2 κουταλιές από το κιλό. Πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο θα ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Αλέθουμε τις σταφίδες στο multi, και τις βάζουμε σε ένα μπολ όπου θα προσθέσουμε τους ξηρούς καρπούς χοντοαλεσμένους , το μέλι, το σουσάμι ελαφρά αλεσμένο (ένα δυο πατήματα στο multi) , τα κανελογαρύφαλλα. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν υλικά και αρώματα.Αν είναι υδαρής, προσθέτουμε λίγο σουσάμι ή λίγα καρύδια λεπτοαλεσμένα να πάρουν τα υγρά.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα μεσαίο πορτοκάλι και ανοίγουμε μακρόστενα φυλλαράκια (με τον πλάστη ή με το μικρό ρολό για τάρτες ή απλώς πατώντας το με την παλάμη του χεριού μας!) πάχους μισού περίπου εκατοστού ή και λίγο περισσότερο ,πλάτους 10-12 εκατοστών, και μήκους περίπου 25 εκατοστών.
Απλώνουμε γέμιση κατά μήκος και το τυλίγουμε σε μακρόστενο ψωμάκι. Το βάζουμε με την ένωση προς τα κάτω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Όταν γεμίσει το ταψάκι ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομματάκια όπως τα παξιμαδάκια.
Σας παρακινούμε να κάνετε τα σταφιδωτά μια και πλησιάζουν Χριστούγεννα !!
Καλή όρεξη !!
Download :
Συνταγή σταφιδωτών με εικόνες300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ