«Ο Αλέξανδρος ο Βασιλιάς, σαν πολέμησε και πήρε όλα τα βασίλεια του κόσμου και τον έτρεμε όλη η γη κι η οικουμένη, κάλεσε τους μάγους και τους ρώτησε:
– Πείτε μου εσείς που κατέχετε της μοίρας τα γραμμένα, τι μπορώ να κάνω για να ζήσω πολλά χρόνια, να χαρώ τον κόσμο που τον έκανα όλον δικό μου;
– Βασιλιά μου πολυχρονεμένε, η δύναμή σου είναι πολλή μα όσα έχει γράψει η μοίρα δεν μπορούν να ξεγραφτούν. Ένα μόνο πράγμα είναι που μπορεί να σε κάνει να χαρείς τα βασίλεια και τη δόξα σου. Μα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο.
– Δεν σας ρωτώ αν είναι δύσκολο, μόνο ποιο είναι;
– Ε, τότε Βασιλιά μου, στους ορισμούς σου, είναι το Αθάνατο νερό που όποιος το πιει, θάνατο δεν φοβάται. Μα όποιος πάει για να το πάρει, πρέπει να περάσει ανάμεσα από δυο βουνά που χτυπά το ένα πάνω στο άλλο ασταμάτητα κι ούτε πουλί πετούμενο δεν προλαβαίνει να περάσει. Άμα περάσεις τα δυο βουνά, είναι ένας δράκος ακοίμητος και φυλάει το Αθάνατο νερό. Σκοτώνεις το δράκο και το παίρνεις.
Ευθύς ο Αλέξανδρος προστάζει και του φέρνουνε το άλογό του το Βουκεφάλα που φτερά δεν είχε και σαν πουλί πέταγε. Καβαλικεύει και ξεκινά. Περνά τα δυο βουνά, σκότωσε τον ακοίμητο δράκο και πήρε το γυαλί που χε το Αθάνατο Νερό. Μα έλα που όταν γύρισε στο παλάτι, δεν το φύλαξε καλά! Το βλέπει η Αδελφή του και χωρίς να ξέρει τι είναι, το χύνει. Και κατά τύχη χύθηκε πάνω σε μια αγριοκρεμμύδα και γι’ αυτό από τότε οι αγριοκρεμμύδες δεν ξεραίνονται ποτέ. Μετά από ώρα πάει ο Αλέξανδρος να πιει το νερό, μα που ‘ν’ το; Ρωτά την Αδελφή του κι αυτή του λέει πως δεν ήξερε τι ήταν και το έχυσε!
Τρελάθηκε από το θυμό και τη στεναχώρια του και την καταράστηκε να γίνει από τη μέση και κάτω ψάρι και να βασανίζεται. Ο Θεός τ’ άκουσε και από τότε, όσοι γυρίζουνε με τα καράβια, τη βλέπουνε και παραδέρνεται μέσα στα κύματα. Ωστόσο τον Αλέξανδρο δεν τον μισεί κι όταν δει καράβι το αρπάζει από την πλώρη και ρωτάει:
– Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
Κι αν ο καραβοκύρης δε ξέρει και απαντήσει:
– Απέθανε…
Τότε η κόρη από τη μεγάλη της λύπη ταράζει με τα χέρια και με τα ξέπλεκα ξανθά μαλλιά της τη θάλασσα και πνίγει το καράβι. Όσοι όμως ξέρουνε, απαντούν:
– Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει…
Και τότε η γοργόνα από τη χαρά της παύει τους ανέμους και τα κύματα και παίζει τη λύρα της και τραγουδάει γλυκά τραγούδια και απ’ αυτή μαθαίνουν οι ναύτες τους καινούριους σκοπούς.» πηγή : ymagblog.blogspot.gr
Είδαμε και το σχετικό βίντεο. Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος ;
Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος ; | Δραματοποίηση
Τον μύθο τον λάτρεψαν τα παιδιά και μου ζήτησαν να το δραματοποιήσουμε. Δεν μπορούσα να αρνηθώ μια και οι δραματοποιήσεις είναι η αδυναμία μου .. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία λοιπόν. Καταγράψαμε ρόλους και τα υλικά που είχαμε στην τάξη μας και τι θα χρειαζόμασταν για την δραματοποίηση. Βρήκαμε υφάσματα, φτιάξαμε ένα δράκο, στολές, αξεσουάρ (μας πήρε λίγες μερούλες) και ξεκινήσαμε !! Πρέπει να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι η διανομή των ρόλων έγινε με κλήρωση, που αποτελεί πλέον και τον μοναδικό τρόπο που η ομάδα της τάξης αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και το επιζητεί πάντα!! (το πρόγραμμα «Βήματα για τη ζωή» που εφαρμόζουμε φέτος έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό).
Μόλις ετοιμαστήκαμε λοιπόν ξεκινήσαμε αφήνοντας ελεύθερα εντελώς τα παιδιά να εκφραστούν. Ομολογώ ότι τα πήγαν μια χαρά, θυμόντουσαν πολύ καλά τον μύθο και το διασκέδασαν!! Πάμε λοιπόν : Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος ;
Στη συνέχεια είδαμε διάφορους πίνακες με θέμα την γοργόνα τους σχολιάσαμε και κάναμε και ένα σχετικό φύλλο εργασίας . Μετά ζωγραφίσαμε την γοργόνα στην θάλασσα με το καράβι.
Επίσης ακούσαμε και το τραγούδι : «Δεν ήταν νησί» Στίχοι: Νίκος Καζαντζάκης , Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Οι στίχοι του τραγουδιού είναι οι παρακάτω :
(θα μας δώσουν αφορμή να ασχοληθούμε και με την 25η Μαρτίου).
«Δεν ήταν νησί
ήταν θεριό που κείτουνταν στη θάλασσα
Ήταν η γοργόνα
η αδερφή του ΜέγαΑλέξανδρου
που θρηνούσε
και φουρτούνιαζε το πέλαγο
Άμα λευτερωθεί η Κρήτη
θα λευτερωθεί κι εμένα η καρδιά μου
Άμα λευτερωθεί η Κρήτη
θα γελάσω»
Download :
Μπορείτε να κατεβάσετε του πίνακες με την γοργόνα
το φύλλο εργασίας με τους πίνακες
και το φύλλο εργασίας με την γοργόνα !
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ