Η Ιεράπετρα , η νύφη του Λιβυκού, όπως αποκαλείται, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Είναι επίσης η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου και η νοτιότερη της Ελλάδας. Η ίδρυση της πόλεως χάνεται στα μυθικά χρόνια, όταν την ίδρυσαν οι Κορύβαντες. Η πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλεως Ιεράπυτνας στη νοτιοανατολική Κρήτη. Παλαιότερες ονομασίες της ήταν Κύρβα, Κάμιρος, Πύτνα και Ιεράπυτνα .
Ψάχνοντας με τα παιδιά πληροφορίες για την προέλευση του ονόματος της πόλης μας μάθαμε τον μύθο για την γέννηση του Δία :
Όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, τον έκρυψε στη σπηλιά της Δίκτης, για να τον προστατέψει από τη μανία του Κρόνου, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του από το φόβο της προφητείας ότι ένα από αυτά, το δυνατότερο, θα του έκλεβε την εξουσία.
Η Ρέα έφερε μαζί της και τους Κορύβαντες, για να γίνουν οι άγρυπνοι φρουροί του μικρού Δία. Και όταν το βρέφος έκλαιγε, εκείνοι χόρευαν κοντά του και χτυπούσαν τις ασπίδες και τα δόρατά τους, για να μην ακούσει το κλάμα του ο Κρόνος και το εξοντώσει. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Κορύβαντες ως ακόλουθοι Θεών και ιδιαίτερα του Δία λατρεύονταν σε μυστικές τελετές. Ένας από τους Κορύβαντες, ο Κύρβας ή Κορύβας , που είχε έρθει από τη Ρόδο, επέλεξε, κατά το Στράβωνα, την περιοχή της σημερινής πόλης της Ιεράπετρας, για να κτίσει τον πρώτο οικισμό με όνομα Κύρβα, εγκαθιστώντας τους Κορύβαντες.
Ορφικός Υμνος
ΟΡΦΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
στίχοι
Κουρήτες Κορύβαντες
Στίχοι: Ορφικοί Ύμνοι
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη Εκτέλεση: Χαράλαμπος Γαργανουράκης
Χαλκοτρόποι Κουρήτες
αθάνατοι Κουρήτες
Κουρήτες Κορύβαντες
Ψυχοτρόποι ωροτρόποι
Ανάκτορες Κουρήτες
δαίμονες Κουρήτες
Κουρήτες ουράνιοι
Ψυχοτρόποι ωροτρόποι
Κοσμήτορες Κουρήτες
εινάλιοι Κουρήτες
Κουρήτες Κορύβαντες
Γράψαμε λοιπόν τα αρχαία ονόματα της Ιεράπετρας και τα βάλαμε σε μια σειρά από το αρχικό μέχρι το σημερινό! Κατά την ετυμολογική προσέγγιση , η ονομασία «Ιεράπετρα», προέρχεται από την αρχαία ονομασία «Ιεράπυτνα» η οποία παράγεται από το επίθετο «Ιερά» και το ουσιαστικό «Πύτνα», και υποδηλώνει τον «Ιερό Λόφο». Μάθαμε και το ποιητικό όνομα της πόλης μας : Ιεράπετρα η Νύφη του Λιβυκού !
Στην συνέχεια αφού μαζέψαμε φωτογραφίες της παλιά Ιεράπετρας τiς παρατηρήσαμε. Είδαμε σπίτια χαμηλά , χωμάτινους δρόμους αλλά και το ποτάμι που υπήρχε στην πόλη και σήμερα είναι δρόμος !
Φτιάξαμε και την γραμμή του χρόνου με φωτογραφίες της κεντρικής πλατείας της πόλης από το 1930 μέχρι το 2010 ! Εντύπωση έκανε στα παιδιά η φωτογραφία με το χιόνι στην Ιεράπετρα , φαινόμενο αρκετά σπάνιο για την πόλη μας!!
Τραγούδια του Γεραπετρίτη συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ