Πέτρα – Μικροί επιστήμονες. Παρατηρήσεις, ιδιότητες, μετρήσεις, παιχνίδια, κατασκευές αλλά και χειροποίητη πέτρα !! Ακολουθώντας την συνταγή φτιάχνουμε τα δικά μας μνημεία από πέτρες !!
Πέτρα – Μικροί επιστήμονες
Μία από τις δραστηριότητες που έπρεπε να κάνουμε στο πρόγραμμά μας για τον μήνα Οκτώβριο, ήταν να επιλέξουμε ένα υλικό και να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό, να το γνωρίσουμε καλύτερα. Η ομάδα μας λοιπόν επέλεξε να γνωρίσει την Πέτρα. Ξεκινώντας ομολογώ ότι δεν περίμενα τα παιδιά να ασχοληθούν τόσο πολύ με αυτό το υλικό. Τα γεγονότα με διάψευσαν και τα παιδιά έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και συνεπήραν και εμένα !! Γιαυτό και η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι λίγο μεγάλη (ελπίζω να μην σας κουράσει) και θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος !
Αρχικά μαζέψαμε πολλές πέτρες για την γωνιά των επιστημών τις οποίες παρατηρούσαμε (και ακόμα παρατηρούμε). Όπως θα δείτε τα παιδιά έφεραν πολλά βότσαλα μια και είμαστε δίπλα στην θάλασσα και βιώνουμε ένα μικρό καλοκαιράκι ! Πέτρες μεγάλες μικρές, ελαφρόπετρα, από λάβα, χρωματιστές !
Αφού τις παρατηρήσαμε, τις ταξινομήσαμε ανά χρώμα, ανά μέγεθος, τις «ζουλήξαμε» για να παρατηρήσουμε ότι είναι πολύ σκληρές, και τις ζυγίσαμε.
Τι συμβαίνει όμως αν ζυγίσουμε μία μικρή πέτρα με μία μεγάλη ελαφρόπετρα ; Οι υποθέσεις των παιδιών καταρρίφθηκαν μια και το μέγεθος της ελαφρόπετρας τα ξεγέλασε !!
Ποια όμως η χρησιμότητα της πέτρας ; Είδαμε εικόνες εργαλείων της Λίθινης εποχής και όταν βγήκαμε στην αυλή το δοκιμάσαμε !! Σκάψαμε με τις πέτρες που βρήκαμε !
Με τις πέτρες που μαζέψαμε στην αυλή φτιάξαμε ένα μεγάλο σαλίγκαρο !!
Επίσης κολλήσαμε εικόνες στις πέτρες και φτιάξαμε Memory game και τις «πέτρες της ιστορίας» ( θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ιστοριών από τα παιδιά)
Πολλές από τις πέτρες τις βάλαμε στην γωνιά του οικοδομικού υλικού για να γίνονται κατασκευές. Και όπως θα δείτε τα παιδιά φτιάχνουν πολύ όμορφα πράγματα !
Παρακολουθήσαμε το παραμύθι τα τρία γουρουνάκια και πειραματιστήκαμε με τα υλικά που χρησιμοποίησαν τα τρία γουρουνάκια για το σπιτάκι τους ! Φυσήξαμε άχυρο , κλαδιά , ξύλινα τουβλάκια( αλλάζοντας την επιφάνεια επαφής ) και πέτρες. Και στη συνέχεια ζυγίσαμε τα υλικά και τα κατατάξαμε ανάλογα με το βάρος τους από το πιο ελαφρύ στο πιο βαρύ !
Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι: «Τα τρία λυκάκια» και κάναμε τις συγκρίσεις με τα υλικά του παραμυθιού. Παίξαμε γλωσσικά παιχνίδια με τα επίθετα : πέτρινο, μεταλλικό, σιδερένιο, λουλουδένιο κλπ.
Από πέτρα όμως είναι και τα αγάλματα ! Ας γίνουμε και μεις αγάλματα !
Τι άλλο έχει φτιαχτεί από πέτρα; Είδαμε τις φωτογραφίες των αρχαίων κτισμάτων που είχαμε στην γωνιά του οικοδομικού υλικού και άλλες από τον υπολογιστή.
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε δύο από αυτά ! Το μνημείο του Στόουνχεντζ και τις ανθρώπινες φιγούρες από τα νησιά του Πάσχα (γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι)
Και πως θα φτιάξουμε τα μνημεία; Μα με πέτρες που θα έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι ; Ναι καλά ακούσατε !! Βρήκαμε μία συνταγή για πέτρες και ξεκινήσαμε να την φτιάχνουμε !! Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό !!! Φτιάξαμε τις πέτρες , χαράξαμε τα πρόσωπα και τις αφήσαμε να στεγνώσουν για 2-3 μέρες. Στη συνέχεια στήσαμε τα μνημεία. Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε !!!!!
Δεν παραλείψαμε το μνημείο του Στόουνχετζ (το απόγευμα με την κυρία Ασημίνα ) να το αναπαραστήσουμε με τα σώματά μας !