Μαγνήτες και μαγνητισμός. Συνεχίζοντας το πρόγραμμά μας «Young Scientists» μάθαμε για τους μαγνήτες και την δύναμή τους, τους μαγνητικούς πόλους, πως κατασκευάζονται, πειραματιστήκαμε, καταγράψαμε και παίξαμε πολλά παιχνίδια !
Μαγνήτες και μαγνητισμός
«Μαγνήτης ονομάζεται κατά τη Φυσική οποιοδήποτε τεμάχιο υλικού ή σώμα, συνήθως μεταλλικό, που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στον περιβάλλοντα χώρο. Στην πράξη, το μαγνητικό πεδίο εντοπίζεται από την αλληλεπίδραση του μαγνήτη με άλλα σώματα, όπως τη δυνατότητα να έλκει μικρά τεμάχια σιδήρου ή να προσανατολίζεται παράλληλα με τις δυναμικές γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου.
Γενικά από την αρχαιότητα είχε παρατηρηθεί ότι το ορυκτό μαγνητίτης έχει την ιδιότητα αυτή: να έλκει μικρά τεμάχια σιδήρου. Το ορυκτό αυτό εντοπίζονταν σε μεγάλες ποσότητες στην αρχαία Μαγνησία στη Μικρά Ασία, απ΄ όπου και οι όροι «μαγνήτης» – «μαγνητισμός».
Εκτός όμως από τον σίδηρο και το κοβάλτιο, το νικέλιο και τα κράματα ή οξείδια αυτών έλκονται από τους μαγνήτες, και έτσι γίνονται και αυτά μαγνητικά σώματα.
Οι μαγνήτες διακρίνονται σε φυσικούς και τεχνητούς καθώς και οι τεχνητοί επιμέρους σε μόνιμους και πρόσκαιρους ή παροδικούς. Οι μεν φυσικοί μαγνήτες αποτελούν τεμάχια του ορυκτού μαγνητίτη, των οποίων οι ιδιότητες ήταν γνωστές στους αρχαίους Έλληνες, ενώ αντίθετα οι τεχνητοί μαγνήτες είναι, επί του συνηθέστερου, χαλύβδινοι μαγνήτες που αποκτούν μαγνητικές ιδιότητες μετά από εξωτερική επίδραση. Στους τεχνητούς μαγνήτες περιλαμβάνονται και τα μαγνητικά κράματα. Οι τεχνητοί μαγνήτες κατασκευάζονται σε διάφορα σχήματα των οποίων συνηθέστερα είναι η μαγνητική βελόνα, η πρισματική ή κυλινδρική ράβδος, πετάλου αλόγου κ.λπ. που λαμβάνουν ονομασίες κατά τον εκάστοτε τύπο της μορφής τους.» πηγή : Βικιπαίδεια
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους μαγνήτες : Τα παιδιά ήδη γνώριζαν ότι οι μαγνήτες «τραβούν πράγματα» και μάλιστα ανέφεραν τους μαγνήτες που είχαν στο ψυγείο τους και τα παιχνίδια με μαγνητικούς πίνακες και γράμματα… Ναι αλλά όλα τα αντικείμενα έλκονται από τους μαγνήτες ;
Παίρνοντας λοιπόν μαγνήτες στα χέρια, άρχισαν να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν τι υπήρχε μέσα στην τάξη το οποίο οι μαγνήτες «τραβούσαν» (όπως έλεγαν)..
Μερικά από αυτά τα καταγράψαμε σε βίντεο για να τα δείξουμε στους φίλους του προγράμματός μας !
Το βίντεό μας προστέθηκε στο συνεργατικό βίντεο που δημιουργήθηκε για τον μαγνητισμό :
Ο μαγνητισμός
Και τον μεγαλύτερο μαγνήτη στον κόσμο !
Παίξαμε on line παιχνίδια (πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι του BBC.)
Μία άλλη συνεργατική δράση για τον μαγνητισμό ήταν η δημιουργία συνεργατικής ιστορίας με τίτλο : «Ο θησαυρός της μάνας», η οποία γραφόταν στην πλατφόρμα του titanpad και εικονογραφήθηκε από τα μέλη.
Στη συνέχεια η ιστορία αποτέλεσε ένα βίντεο και ένα online (e-book) βιβλίο στην ιστοσελίδα : storyjumper.com
Βίντεο ιστορίας για τον μαγνητισμό : Ο θησαυρός της μάνας
Και συνεχίζουμε …
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ