Ο μύθος της Περσεφόνης – Πρωτομαγιά. Γιορτάζουμε στο νηπιαγωγείο μας την πρωτομαγιά, δραματοποιώντας τον μύθο της Περσεφόνης, φτιάχνοντας μαγιάτικα στεφάνια και λουλούδια.
Ο μύθος της Περσεφόνης – Πρωτομαγιά
Μια και αυτή την περίοδο ασχολούμαστε με ένα πρόγραμμα σχετικό με το ψωμί, και οι γιορτές της Πρωτομαγιάς και της μητέρας πλησιάζουν ..επιλέξαμε να δραματοποιήσουμε έναν μύθο που να τα περιλαμβάνει και τα τρία !
Τον μύθο της Περσεφόνης. Η αναγέννηση της φύσης και η εναλλαγή των εποχών, η Θεά Δήμητρα, θεότητα της καλλιέργειας δηλαδή της γεωργίας, και ο πόνος της μάνας για τον χαμό της μονάκριβης κόρης ήταν τα τρία βασικά στοιχεία στα οποία επικεντρωθήκαμε.
Ο μύθος έχει ως εξής :
Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Θεάς της γεωργίας, Δήμητρας και του Δία. Ο Πατέρας των Θεών, γνωστός για τις ερωτοτροπίες του, αποφάσισε να αποπλανήσει και την απόμακρη θεά, που αδιαφορούσε για τους άντρες. Έτσι ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και σαγήνευσε τη Δήμητρα, η οποία έμεινε έγκυος. Εννιά μήνες αργότερα γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, που ονομάστηκε Περσεφόνη.
Η Δήμητρα έψαχνε μάταια την κόρη της, μέρα και νύχτα. Απ’ τη λύπη της, η γη και οι καλλιέργειες άρχισαν να μαραζώνουν. Μετά από καιρό, ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα απ’ τον ουρανό, λυπήθηκε τη θεά και της είπε που βρισκόταν η κόρη της. Η Δήμητρα απαίτησε να επιστραφεί η Περσεφόνη, αλλιώς δεν θα άφηνε τη γη να ξανανθίσει. Ο Δίας, παρακινημένος απ’ τις ικεσίες των ανθρώπων που πεινούσαν, διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη.
Ο Θεός του Άδη δεν είχε άλλη επιλογή απ’ το να υπακούσει, αλλά πρώτα έδωσε στην Περσεφόνη να φάει ένα ρόδι. Ο Πλούτωνας γνώριζε ότι αν η κοπέλα κατανάλωνε τροφή στον Κάτω Κόσμο, θα δενόταν μαζί του και δεν θα μπορούσε να φύγει. Η Περσεφόνη, έφαγε έξι σπόρια και επισφράγισε τη μοίρα της. Όταν το έμαθε η Δήμητρα, έγινε έξαλλη και για να την ηρεμήσει, ο Δίας πρότεινε ένα συμβιβασμό. Για κάθε σπόρο που έφαγε, η Περσεφόνη θα έμενε και ένα μήνα στον Άδη. Έτσι η κοπέλα θα περνούσε το μισό χρόνο δίπλα στην μητέρα της και τον άλλο μισό με τον Πλούτωνα. Η Δήμητρα αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό της κόρη της.
Η ενασχόλησή μας άρχισε λέγοντας την ιστορία και αναλύοντας τους παραπάνω πίνακες. Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν σε κινούμενα σχέδια τον μύθο.
Επιλέξαμε να δραματοποιήσουμε τον μύθο. Αρχικά καταγράψαμε τους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας, τι υλικά και κουστούμια θα χρειαζόμασταν, βρήκαμε κατάλληλη μουσική και αφού μοιράσαμε τους ρόλους, ξεκινήσαμε. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε !!
Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε εικόνες από τον μύθο και προσπαθήσαμε βάζοντας τες σε μια σειρά να φτιάξουμε τον μύθο !
Ακούσαμε και το όμορφο τραγούδι : « Ο εφιάλτης της Περσεφόνης » ( Στίχοι: Νίκος Γκάτσος, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη)
Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο πάν να δουν διυλιστήριο.Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
άδεια κορμιά σιδερικά παιδιά κι ελάσματα.Κοιμήσου Περσεφόνη
στην αγκαλιά της γης
στου κόσμου το μπαλκόνι
ποτέ μην ξαναβγείς.
Μια και η γιορτή των λουλουδιών ήταν προ των πυλών, πιάσαμε τα πινέλα και ζωγραφίσαμε λουλούδια στο καβαλέτο!
Με την κυρία Χρύσα, γράψανε και ζωγράφισαν το ποίημα του Μάη, φτιάξανε λουλούδια με θήκες cupcakes και χάρτινα πιάτα.
Επίσης έφτιαξαν υπέροχα στεφάνια από εφημερίδες και φίλτρα του καφέ. Φορώντας τα στο κεφάλι, έγιναν τα παιδιά του Μάη !
Σας αποχαιρετούμε με το στεφάνι από αυγοθήκες που φτιάξαμε και σας ευχόμαστε
Καλή πρωτομαγιά !
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ