Κούνιες Άνοιξης (το έθιμο της αιώρας) & Εργατική Πρωτομαγιά. Φτιάχνουμε μαγιάτικα στεφάνια, τις κούνιες της Άνοιξης και μία αφίσα με τα δικά μας συνθήματα για την εργατική Πρωτομαγιά !
Κούνιες Άνοιξης (το έθιμο της αιώρας)
Η Άνοιξη έχει φτάσει και μαζί με αυτή η γιορτή των λουλουδιών αλλά και των εργατών. Φέτος προσεγγίσαμε την γιορτή της Πρωτομαγιάς μέσα από σχετικά τραγούδια ! Με αφορμή το τραγούδι του Αντώνη Καλογιάννη ( Στίχοι: Ερρίκος Θαλασσινός, Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος) μιλήσαμε για την δροσιά του Μάη και τις ονομασίες που του έχει δώσει ο λαός μας (Τριανταφυλλάς, Πράσινος, Λουλουδάς , Κερασάς κλπ).
Θαυμάσαμε τα υπέροχα ανοιξιάτικα παράθυρα από το βίντεο του τραγουδιού και ζωγραφίσαμε τα δικά μας !
Σαν έφτιαξε το πρώτο κρασί ο Ικάριος, το έβαλε σε ασκιά και γύριζε στην ύπαιθρο και το πουλούσε. Κάποιοι βοσκοί , που ήπιαν απ’ αυτό , μεθύσανε και πέσανε σε βαθύ ύπνο. Οι σύντροφοί τους νόμισαν πως ο Ικάριος τους έδωσε δηλητήριο και τους δηλητηρίασε. Έπιασαν τον Ικάριο, τον σκότωσαν και έθαψαν το πτώμα του στο βουνό, κάτω από ένα πεύκο.
Η κόρη του Ικάριου Ηριγόνη , σαν είδε πως ο πατέρας της δε γύριζε στο σπίτι, πήρε την πιστή της σκύλα Μαίρα και άρχισε να ψάχνει να τον βρει. Η σκύλα ,που είχε δει που είχαν θάψει τον Ικάριο, την οδήγησε στον τάφο του τραβώντας την από το φόρεμα. Η Ηριγόνη ,αφού ξέθαψε τον νεκρό και τον θρήνησε με τιμές, από την απελπισία της απαγχονίστηκε στο πεύκο. Προτού πεθάνει ,καταράστηκε τις κόρες των Αθηναίων να έχουν την ίδια μοίρα με αυτήν.
Ο Δίας λυπήθηκε για το τέλος του Ικάριου και της κόρης του και τους απαθανάτισε κάνοντάς τους λαμπρούς αστερισμούς στο ουράνιο στερέωμα : Αρκτούρος ή Βοώτης ο πατέρας, Παρθένος η κόρη και Κύων η σκυλίτσα.
Ο Διόνυσος εξάλλου, οργισμένος από τον θάνατο του ανθρώπου που τον φιλοξένησε, έστειλε στην Αθήνα φοβερή αρρώστια: Ένα είδος τρέλας έπιανε τις νεαρές κοπέλες και πολλές απ’ αυτές χωρίς κανένα λόγο κρεμάζονταν σε δέντρα και αυτοκτονούσαν . Οι Αθηναίοι ,απελπισμένοι, ρώτησαν το μαντείο των Δελφών, που τους συμβούλεψε να καθιερώσουν μια γιορτή για εξιλέωση της Ηριγόνης. Οι νεαρές Αθηναίες κουνιόντουσαν στις αιώρες και πάνω στα κλαδιά των δέντρων κρεμούσαν τις πλαγ- γόνες (μικρές κούκλες, από κερί ή από άργιλο) και οι ίδιες τραγουδούσαν το τραγούδι αλήτις, τραγούδι λυπητερό, που αναφερόταν στις περιπλανήσεις της Ηριγόνης. Οι Αθηναίοι καθιέρωσαν τη γιορτή της Αιώρας και από τότε η κατάρα ενάντια της πόλης τους σταμάτησε»πηγή : mytiliniadialektos.gr
Για κούνησε με πιο ψηλάνα δω τον Αι-Γιάννηνα δω και την αγάπη μουπου είναι και τι κάνει!Ποιος είναι αυτός που με κουνείνα του χρωστώ την χάρηνα πλέξω το στεφάνι τουμε το μαργαριτάρι.
Έπειτα ακούσαμε το τραγούδι «Παράξενη Πρωτομαγιά» των Δήμητρα Γαλάνη & Μανώλη Μητσιά (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος , Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)
Παράξενη πρωτομαγιά μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια ήρθ’ ο καιρός του “έχε γεια” τι να την κάνεις πια την περηφάνια.Στα δυο σου μάτια τα χρυσαφιά σκοτάδι πέφτει και συννεφιά ποιες μπόρες φέρνεις και ποιες βροχές σε κουρασμένες νεκρές ψυχές.Παράξενη πρωτομαγιά
ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση
μα της καρδιάς την πυρκαγιά
πού θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει.Παράξενη πρωτομαγιά, παράξενη πρωτομαγιά.
Ζήτησα από τα παιδιά να ακούσουν προσεκτικά τα λόγια του τραγουδιού και να παρατηρήσουν τις εικόνες από το βίντεο.
- Γιατί αυτή η πρωτομαγιά είναι παράξενη ;
- Γιατί τα στεφάνια είναι πλεγμένα με αγκάθια;
Με αυτό το τραγούδι μας δόθηκε η αφορμή να μιλήσουμε για την Εργατική Πρωτομαγιά .
«Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.
Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των Καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων.» πηγή : sansimera.gr
Μελετήσαμε τις παρακάτω αφίσες της εποχής για το οκτάωρο και το αίτημα των εργατών : Οκτώ ώρες εργασίας, οκτώ ώρες ύπνου και οκτώ ώρες διασκέδασης.
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ