Κυρά Σαρακοστή και επιτραπέζιο παιχνίδι. Τηρώντας το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής τα παιδιά ζωγράφισαν τις δικές τους Σαρακοστές και έπαιξαν επιτραπέζιο παιχνίδι με σαρακοστιανά φαγητά !
Κυρά Σαρακοστή
Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Αποτελεί ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής ενώ ολόκληρη η παρουσία της Κυράς Σαρακοστής συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών.
Εμείς φέτος προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε τις δικές μας Σαρακοστές. Το κάθε παιδί έφτιαξε την δική του και αφού την πλαστικοποίησε την πήρε στο σπίτι του για να την χρησιμοποιήσουν ως ημερολόγιο μέχρι το Πάσχα ! Η κάθε μία Κυρά Σαρακοστή και μοναδική !
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα και ονομάζεται έτσι γιατί περιλαμβάνει ακριβώς σαράντα ημέρες δηλαδή από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.
Μεγάλη ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού και αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Έπαιρναν δηλαδή ένα χαρτί και ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή σαν μια καλόγρια. Δεν της έβαζαν στόμα γιατί αντιπροσώπευε τη νηστεία.
Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Και είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Με το ψαλίδι κόβανε την κυρά Σαρακοστή και την κρεμούσαν στον τοίχο. Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!
Αφού παρουσίασε το κάθε παιδί στην ολομέλεια την δική του Κυρα Σαρακοστή φτιάξαμε και μία μεγάλη για την τάξη μας !
Με αφορμή λοιπόν τα Σαρακοστιανά δημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο γλωσσικό παιχνίδι ! Δανειστήκαμε το σαρακοστιανό τραπέζι από το Blog της Ανθής και από την ιστοσελίδα: mrprintables.com, το «ABC Café File Folder Game». Με ένα συνδυασμό των δύο φτιάξαμε την Σαρακοστιανή ταβέρνα!
Το παιχνίδι παίζεται ως εξής : Αρχικά τα παιδιά επιλέγουν έναν πελάτη-φιγούρα και στη συνέχεια ένα γράμμα της αλφαβήτας από το μενού του εστιατορίου!
Ο κάθε πελάτης τοποθετεί το γράμμα του στις εγκοπές και περιμένει τον σερβιτόρο. Στη συνέχεια ο σερβιτόρος βλέποντας την παραγγελία των πελατών επιλέγει από τον δίσκο σερβιρίσματος το φαγητό που έχει αρχικό γράμμα το γράμμα της παραγγελίας! Ο πελάτης επαληθεύει την παραγγελία του και αν είναι ικανοποιημένος τότε πληρώνει χαχαχ.
Ο δίσκος του μαγαζιού είναι γεμάτος με σαρακοστιανά φαγητά λόγω ημερών. Το παιχνίδι μπορεί να τροποποιηθεί με κάθε είδους φαγητά ..
Το παιχνίδι μας άρεσε πολύ ! Κάθε φορά κληρώνεται ο Σερβιτόρος που έχει βοηθούς και τους Σεφ του μαγαζιού χχχ
Σας αποχαιρετούμε με την ομαδική μας εργασία και σας ευχόμαστε :