Αποστολή : Βρες το περιστέρι
Το φετινό μας ταξίδι για την 28η Οκτώβρη ξεκίνησε με ένα ψηφιακό διαδραστικό «κυνήγι θησαυρού» στην εφαρμογή Actionbound που ανακάλυψε η αγαπημένη μου Δέσποινα Παρταλά. Δέσποινα σε ευχαριστώ πολύ!
Δημιούργησα λοιπόν στην εφαρμογή ένα παιχνίδι που μέσα από κουίζ και αποστολές ανακαλύψαμε ένα τραυματισμένο περιστέρι και μία παλιά βαλίτσα !
Έτσι τα παιδιά ολοκληρώνοντας την αποστολή βρήκαν ένα παζλ περιστέρι που συναρμολόγησαν και μία βαλίτσα.
Από που είσαι περιστέρι;
-Απ’τον πόλεμο παλιά
-Πως τα λέγαν τα παιδιά σου;
-Στρατιώτες και παιδιά
-Και τι άκουγες εκεί;
-Βόμβες κ βουβή σιωπή
-Και πως ήρθες μέχρι εδώ?
-Πέταξα στον ουρανό
-Κατσε λίγο να σε δούμε Περιστέρι μου γλυκό
-Βιάζομαι πολύ σας λέω….αλλά μια ιστορία θα σας πω….
Η Βαλίτσα του 40
Γιατί το περιστέρι είναι λυπημένο; Από που έρχεται ; Τι εικόνες έχει πάνω του ; Ελάτε να ανοίξουμε τη βαλίτσα να μας πει την ιστορία του !
Το τι είχε μέσα η βαλίτσα και πως τα παρουσίασα στα παιδιά μπορείτε να το δείτε σε παλαιότερη ανάρτηση : Το κουτί της 28ης Οκτώβρη
Στήνουμε μία γωνιά με τα στοιχεία της βαλίτσας του ’40 και σχολιάζουμε τις φωτογραφίες, ακούμε τραγούδια εποχής, παίζουμε παγωμένες εικόνες , ζωγραφίζουμε το όνειρο του στρατιώτη στο μέτωπο ( το φύλλο εργασίας είναι από εδώ)
Εστιάσαμε σε φωτογραφίες του 40 με τις γυναίκες που πλέκαν για τους στρατιώτες !
Διαβάσαμε το παραμύθι Ο Ραφτάκος των λέξεων και δημιουργήσαμε τα δικά μας νήματα , γράφοντας σε κορδέλες, λόγια αγάπης , συμαπράστασης, θάρρους , ζεστασιάς για τους φαντάρους που ήταν στο μέτωπο . Με αυτά τα «λεξο-νήματα» ράψαμε μπούζα σκουφί , κάλτσες !
Στη συνέχεια με την εφαρμογή wordart βρήκαμε εικόνες με ρούχα και φτιάξαμε συννεφόλεξα με τα οποία ντύσαμε τους φαντάρους !
Φορτώσαμε και τα γαϊδουράκια και τα στείλαμε στο μέτωπο για να παίρνουν δύναμη, και θάρρος !
Πόλεμος
Μα πως είναι ο πόλεμος ; Πως επηρεάζει τους ανθρώπους, τη ζωή τους , την ίδια τη γη ; Χρησιμοποιώντας διάφορα κολάζ φωτογραφιών και μία εφαρμογή του διαδραστικού πίνακα, την κουρτίνα , αποκάλυπτα σιγά σιγά διάφορα τοπία πως ήταν τον καιρό της Ειρήνης και πως άλλαζαν στον Πόλεμο. Συζητούσαμε τις αλλαγές και τα συναισθήματα που μας δημιουργούσαν!
Κλείνουμε τα μάτια και με τη φαντασίας μας γινόμαστε περιστέρια που πετάμε πανω από πόλεις που γίνεται πόλεμος. Τι ακούμε, τι μυρίζουμε, τι βλέπουμε;
Αποτυπώνουμε την φαντασίας μας σε φύλλα εργασίας χρησιμοποιώντας μαύρους και γκρι μαρκαδόρους. Παρουσιάζουμε τα έργα μας στο περιστέρι και δημιουργούμε μία ομαδική εργασία για να την επισκεφτεί.
Ειρήνη
-Πως μπορούμε να κάνουμε χαρούμενο το περιστέρι μας ;
– Να του ζωγραφίσουμε χαρούμενες εικόνες-εικόνες της Ειρήνης !
Ανατρέχουμε στα βάζα των λέξεων που είχαμε δημιουργήσει διαβάζοντας τις προηγούμενες μέρες το καταπληκτικό βιβλίο « Συλλέκτης λέξεων». Μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας εδώ.
Λέμε στο περιστέρι μας λέξεις χαρούμενες , μυρωδάτες, πολύχρωμες κλπ. Ας βρούμε τώρα καινούργιες λέξεις να γεμίσουμε το βάζο της Ειρήνης !
Και τότε ήρθε η ιδέα από το παραμύθι του συλλέκτη λέξεων ! Να κάνουμε αυτό που έκανε ο Τζερόμ στο παραμύθι !
Να στείλουμε το περιστέρι να σκορπίσει λέξεις ειρήνης στη χώρα του Πολέμου! Να θυμηθούν οι άνθρωποι την Ειρήνη , την αγάπη , τη ζεστασιά , την οικογένεια….
Δανειστήκαμε λοιπόν και άλλες λέξεις από τα υπόλοιπα βάζα που χαμε φτιάξει τις προηγούμενες μέρες. Μυρωδάτες, νόστιμες, πολύχρωμες, αστείες. Τις βάλαμε σε μια σακούλα και το περιστέρι τις σκόρπισε στην πόλη που γινόταν πόλεμος.
Τώρα οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν με άλλη οπτική τη ζωή τους , πιο «χρωματιστή» , πιο χαρούμενη ! Όπως την βλέπουμε φορώντας τα μαγικά χρωμματιστά γυαλιά μας !
Ας δούμε τις εικόνες που ζωγραφίσαμε τον πόλεμο πλέον με άλλη οπτική , την οπτική της ειρήνης !! Αρχίζει σιγά σιγά και παίρνουν χρώμα !! Υπάρχει μία ΕΛΠΙΔΑ
Ελπίδα
Άραγε γίνεται σήμερα πόλεμος; Ας ρωτήσουμε το περιστέρι . Και το περιστέρι μας έδειξε τον πόλεμο που γίνεται κοντά μας ! Στη Συρία. Μας έδειξε τα παιδιά που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την χώρα τους, που γίνονται πρόσφυγες !
Εισάγουμε τότε τον πίνακα του ζωγράφου Picasso : «Peace Between People». Εδώ ο ζωγράφος δεν χρησιμοποιεί χρώμα! Απλά ιχνογραφεί !
Τοποθετούμε τον πίνακα στον παγκόσμιο χάρτη. Οι 4 άνθρωποι βλέπουν στα 4 σημεία του ορίζοντα έχοντας ανάμεσά τους το Περιστέρι !
Αποδομούμε τον πίνακα και αναφερόμαστε στα συναισθήματ αυτών των τεσσάρων ανθρώπων. Τι σκέφτονται άραγε; Αυτός που ίσα που χαμογελάει, ίσως βλέπει και αυτός μία ελπίδα !
Υπάρχει Ελπίδα και η ελπίδα είναι τα παιδιά μας ! Από όλες τις φωτογραφίες που είδαμε σταθήκαμε σε αυτήν εδώ ! Στα χαμόγελα αυτών των παιδιών !
Δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αγναντεύοντας πλέον εμείς, τα παιδιά, με Ελπίδα τα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα.
«Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί , υπάρχει Ελπίδα »
Χρόνια πολλά σε όλους !!
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ