Πολυτεχνείο με πίνακες του Γαΐτη – Δημιουργία Βιβλίου. Οι πίνακες του Γαΐτη έγιναν αφορμή να δημιουργήσουν τα παιδιά μία ιστορία που αργότερα διαπίστωσαν ότι είχε πολλά κοινά στοιχεία με την ιστορία του Πολυτεχνείου ! Οι ήρωες των πινάκων ζωντάνεψαν, απόκτησαν φωνή, παίζοντας κουκλοθέατρο !!!
Πολυτεχνείο με πίνακες του Γαΐτη
Φέτος ήθελα μία διαφορετική προσέγγιση των γεγονότων του Πολυτεχνείου μέσα από πίνακες ζωγραφικής και συγκεκριμένα , πίνακες του Γιάννη Γαΐτη.
Ο Γιάννης Γαΐτης (Αθήνα, 4 Μαρτίου 1923 – 22 Ιουλίου 1984) ήταν Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης. Είναι γνωστός για τα “Ανθρωπάκια” του, μορφές που δεν έχουν ατομικά χαρακτηριστικά και έχουν πανομοιότυπο ντύσιμο με ριγέ κοστούμι και καπέλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μαζοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου
πηγή: el.wikipedia.org
Διαβάζοντας λοιπόν και τις εξαιρετικές αναρτήσεις της Μαρίας από το pythagoreionip.blogspot.gr , ξεκίνησα με την παρουσίαση ενός ανθρωπάκου από τον πίνακα του Γαΐτη, που αποτέλεσε και τον ήρωά μας !!
Παρατηρήσαμε το ύψος του, το στήσιμο του σώματός τους, τα ρούχα του, το καπέλο του αλλά πάνω από όλα το πρόσωπό του! Τα περσυνά μου παιδιά βέβαια τον αναγνώρισαν ..και φώναξαν « ο εσωστρεφής από τον Γαΐτη » .Ένιωσα χαρά που θυμόταν από πέρσι το όνομα του ζωγράφου, που πίνακά του είχαμε δουλέψει και παρουσιάσει πέρσι στην εκδήλωση για το πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων «Βήματα για τη ζωή» . Μετά την περιγραφή προσπαθήσαμε να βρούμε πως τον λένε,που ζει κλπ ( προετοιμαζόμαστε και για το πρόγραμμα e-twinning με θέμα ήρωες και παραμύθια που έχουμε αναλάβει χχ)
Τα παιδιά του έδωσαν το όνομα Παντελής ( που νομίζω είναι πολύ πετυχημένο), και φαντάστηκαν ότι ζούσε σε μια ασπρόμαυρη πολιτεία με άλλους φίλους του ..
Στη συνέχεια τους παρουσίασα διάφορους πίνακες του Γαΐτη και παρατηρήσαμε τους «Ανθρώπους με τα καπέλα» που υπάρχουν στους περισσότερους από αυτούς. Αναφερθήκαμε στα χρώματα που χρησιμοποιεί και βάζοντάς τους σε μία σειρά δημιουργήσαμε μία ιστορία ! Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε ! ( ούτε εγώ το περίμενα τόσο καλό ). Τα λόγια τα έγραψα την επομένη σε συννεφάκια και τους ζήτησα να κάνουμε την αντιστοίχηση πίνακα ..λόγια. Τα κολλήσαμε σε μια μεγάλη αφίσα που διακόσμησε την τάξη μας !
Πολυτεχνείο με πίνακες του Γαΐτη – Δημιουργία Βιβλίου
Έπειτα εκτύπωσα την ιστορία και την φτιάξαμε ένα βιβλίο που κοσμεί την βιβλιοθήκη μας !! Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ
Το φτιάξαμε και Online βιβλίο και μπορείτε να το ξεφυλλίσετε στην ιστοσελίδα issuu.com
Οι αναρτήσεις από το Πυθαγόρειο μας έδωσαν ιδέες για παιχνίδια με τους πίνακες !!
Χρησιμοποιώντας ένα φύλλο εργασίας πάλι από την Μαρία στο Πυθαγόρειο και δημιουργώντας και ένα άλλο πανομοιότυπο, τα παιδιά έγραψαν τι θα έλεγε ο Στρατηγός και οι δύο φίλοι του Παντελή που αντέδρασαν !
Την επόμενη πρωί η κυρία Χρύσα τους μίλησε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου !! Πόσα κοινά είχε με την ιστορία που είχαμε δημιουργήσει ; Πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές.. Στην δική μας ιστορία -παραμύθι την λύση την δίνει το ανθρωπόμορφο πουλί, που έδωσε φτερά ελευθερίας στους ανθρώπους (κάτι που δεν γίνεται στην πραγματική ζωή). Στα πραγματικά γεγονότα ή ανθρώπινη ψυχή και δύναμη, ο ανθρώπινος αγώνας για την δημοκρατία δίνει την λύση !! Και αυτός είναι που πραγματικά αξίζει !!
Αποφασίσαμε λοιπόν τις μάσκες που φοράγαμε και είχαμε γίνει «άνθρωποι του Γαΐτη», να τις κάνουμε μία αφίσα με φοιτητές που πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου, χωρίς να φοβούνται φώναζαν ενάντια στην Χούντα !! Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν τα στόματά τους να γίνουν κυκλικά για να δείξουμε την δύναμη της ψυχής τους την βροντερή φωνή τους !! ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Download :
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ