Ζήλια – Ζηλεύω. Το συναίσθημα της ζήλιας είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα ! Μετά τη ζήλια πολλές φορές έρχεται ο θυμός. Κατανόηση και τεχνικές διαχείρισης της ζήλιας. Δεν μπορούμε πάντα να έχουμε αυτό που θέλουμε! Το τριακοστό τέταρτο μάθημα του προγράμματος, «Βήματα για τη ζωή» αναφέρεται στο συναίσθημα της ζήλιας. Ένα συναίσθημα φυσιολογικό όπως όλα τα συναισθήματα. Ένα συναίσθημα που στα παιδιά πολλές φορές είναι πολύ έντονο, οδηγώντας τα στο θυμό και σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Ξεκινώντας λοιπόν μιλήσαμε για το πως βιώνουμε τη ζήλια στο σώμα μας, αναφέραμε την φράση : «Κιτρίνισε από τη ζήλια του» και συζητήσαμε περιστατικά που έχουμε ζηλέψει. Μας βοήθησαν αρκετά και οι φωτογραφίες του βιβλίου.
Ζήλια – Ζηλεύω . Η κυρία Ζήλια
Στη συνέχεια θελήσαμε να ζωγραφίσουμε την κυρία Ζήλια. Αρχικά την φανταστήκαμε : Μεγάλη και ψηλή, κίτρινη (από την ζήλια της), με μοχθηρό βλέμμα, τα χέρια στην μέση και το πόδι λυγισμένο. Μετά την ζωγραφίσαμε σε χαρτί του μέτρου και κολλήσαμε στο φόρεμά της στιγμές που έχουμε νιώσει ζήλια ! Δεν ξεχάσαμε βέβαια να ζωγραφίσουμε και το αγαπημένο της ζώο, την ζηλιαρόγατα !
Βγήκε πολύ εντυπωσιακή !
Στη συνέχεια διαβάσαμε δύο βιβλία για την ζήλια: το «Ζηλεύω», bryant Karen, εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί και το «Όταν ζηλεύω», Cornelia Maude Spelman, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009. Μας βοήθησαν να αναλογιστούμε τρόπους διαχείρισης της ζήλιας μας και να τους καταγράψουμε. Τα μικρά παιδιά παιδιά συνήθως ζηλεύουν γιατί ποθούν αντικείμενα που έχουν άλλα παιδιά και γιατί φοβούνται ότι αγαπούν οι γονείς τους ή τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους κάποιον άλλο περισσότερο από αυτά ! Πολλά περιστατικά ζήλιας ειπώθηκαν σχετικά με την αδερφική σχέση !
Εκτός όμως από τα παραπάνω βιβλία ασχοληθήκαμε και με το κλασσικό παραμύθι : «Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι» ! Γνωστό σε όλα τα παιδιά αφού το παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο επικεντρωθήκαμε στην μητριά της Χιονάτης και στα συναισθήματά της. Τι ένιωθε η μητριά της Χιονάτης ; Ζήλια ! Ο μαγικός καθρέφτης της έλεγε ότι η Χιονάτη είναι ομορφότερη από αυτήν !! Ζήλευε για κάτι που δεν είχε, μην βλέποντας πόσα πολλά άλλα είχε (οικογένεια, κόρη όμορφη, έναν σύζυγο που την αγαπούσε, ένα βασίλειο, ένα παλάτι κ.α )!!
Κατασκευάσαμε έναν δικό μας μαγικό καθρέφτη, τον καθρέφτη της αλήθειας. Σε αυτό τον καθρέφτη ρωτούσε το κάθε παιδί να του πει σε τι είναι καλύτερο, σε τι είναι ικανό ! Ο καθρέφτης «ψιθυρίζοντας» στο αυτί κάθε παιδιού, μας αποκάλυψε τις ικανότητες των παιδιών. Πριν όμως απαντήσει ο καθρέφτης ρωτούσα την γνώμη πρώτα της ολομέλειας για να δω αν συμφωνούσε με την «άποψη του καθρέφτη»!
Όλοι είμαστε ικανοί σε κάτι, κάνουμε κάτι πολύ καλά και ίσως αυτό, πολλές φορές, πρέπει να αναλογιζόμαστε όταν το συναίσθημα της ζήλιας μας κυριεύει !
Αλλά η μητριά γιατί ζήλευε τη Χιονάτη ; Το κάθε παιδί έλεγε και έναν λόγο ο οποίος καταγραφόταν σε ένα κόκκινο μήλο. Φτιάξαμε τα «μήλα της ζήλιας» που είχε δηλητηριάσει η μητριά και ήθελε να τα δώσει στην Χιονάτη ! Μπήκαν σε ένα καλάθι και είπαμε ότι θα τα αφήσουμε εκεί να σαπίσουν και να σκουληκιάσουν !! Δεν χρειαζόμαστε τέτοια μήλα !
Έξω στον κήπο του παλατιού της Χιονάτης αποφασίσαμε να φυτέψουμε μια μηλιά που τα μήλα της θα βοηθάνε στην ζήλια. Σε κάθε μήλο γράψαμε και ένα τρόπο διαχείρισης της ζήλιας !
– «Κυρία από αυτά τα μήλα θα τρώει η μητριά και θα αγαπήσει στο τέλος την Χιονάτη»!
Στο τέλος αλλάξαμε και την ιστορία της Χιονάτης (αλλά δεν προλάβαμε να την ζωγραφίσουμε) :
«Η μητριά δεν ήταν κακή αλλά καλή. Δεν ζήλευε την Χιονάτη αλλά χαιρόταν να την βλέπει να μεγαλώνει και να είναι τόσο όμορφη!! Μία μέρα όμως η Χιονάτη χάθηκε στο δάσος και την βρήκαν οι νάνοι. Η μητριά της ανησύχησε και ρώτησε τον μαγικό καθρέφτη : Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου πες μου σε παρακαλώ που είναι η Χιονάτη; Ο καθρέφτης της απάντησε και η μητριά έστειλε τους υπηρέτες να την βρουν. Για να ευχαριστήσει τους νάνους τους κάλεσε σε Δείπνο ! Έφαγαν και γλέντησαν πολύ!! »
Download:
Μπορείτε να κατεβάσετε τα φύλλα εργασίας για τους γονείς από εδώ και εδώ
Το πατρόν για τον καθρέφτη μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Kindergarten search engine
Δείτε στην Ελληνική έκδοση περισσότερες ιδέες : ζήλια
Στην διεθνή έκδοση της (μόνο ξενόγλωσσα site) : jealousy
«Εκείνων που ζηλεύεις τις δόξες, μιμήσου τις πράξεις.» , Ισοκράτης