Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να διακόπτουμε μία συζήτηση; Όλες οι στιγμές είναι κατάλληλες για όλα τα πράγματα; Δύο σημαντικές έννοιες που ασχοληθήκαμε στο δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μάθημα του προγράμματος «Βήματα για την ζωή». Μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα ; Κάποιες στιγμές δεν είναι κατάλληλες για ορισμένα πράγματα ! Κάναμε πολλά παιχνίδια σύμφωνα με το βιβλίο που τα παιδιά έκαναν πράγματα ταυτόχρονα και σκεφτήκαμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή. Ήρθαν οι κούκλες Μελίτσια (καμηλοπάρδαλη) και Γκίλμπο (μικρός πίθηκος) και μας έδειξαν πως πρέπει να περιμένουμε και να διακόπτουμε την κατάλληλη στιγμή..
Όλες αυτές τις ιδέες τις καταγράψαμε σε κάρτες ερωτήσεων και φτιάξαμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι , το παιχνίδι «της κατάλληλης στιγμής». Πιόνια ήταν τα ίδια τα παιδιά. Όταν πήγαιναν σε τετράγωνο με ερώτηση διαβάζαμε μια κάρτα π.χ «κάνε δυο πράγματα ταυτόχρονα» , ή «σκέψου δυο πράγματα που δεν γίνονται την ίδια στιγμή» ή «πότε είναι κατάλληλη στιγμή να δούμε τηλεόραση;» «Πότε δεν είναι κατάλληλη στιγμή να φάμε; Μπορούμε να τρώμε ταυτόχρονα και να μιλάμε;»κ.α
Δείτε και δύο φύλλα εργασίας που ετοίμασε η συνάδελφος Κατερίνα Καλαϊτζάκη για την κατάλληλη στιγμή.
Το επόμενο μάθημα είχε ως θέμα, πότε και πως διακόπτουμε ευγενικά. Κάναμε πολλά παιχνίδια ρόλων μια και είναι τα αγαπημένα μας και σας παρουσιάζουμε μερικά για να πάρετε ιδέες. Το σημαντικό είναι οι ρόλοι να εναλλάσσονται και πάντα να συζητάτε για τα συναισθήματα που βίωσαν τα παιδιά στους ρόλους.
Κατάλληλη στιγμή -Διακόπτω ευγενικά. Σενάριο πρώτο :
Η Έλσα έχει πάει για ψώνια και ζητάει πληροφορίες για ένα φόρεμα από τον υπάλληλο του καταστήματος. Σε λίγο καταφθάνει ένας κύριος ο οποίος συνέχεια τους διακόπτει, ρωτώντας πληροφορίες για ένα καπέλο ..
Κατάλληλη στιγμή -Διακόπτω ευγενικά. Σενάριο δεύτερο :
Η μαμά μιλάει στο τηλέφωνο και ο μικρός προσπαθεί να την διακόψει ζητώντας της να πάνε στις κούνιες.. Μέχρι και κάτω από το τραπέζι σκέφτηκε να πάει για να της αποσπάσει την προσοχή και να την διακόψει !
Κατάλληλη στιγμή -Διακόπτω ευγενικά. Σενάριο τρίτο:
Ο μπαμπάς ψάχνει την τσάντα της γυναίκας του, που διαβάζει με μεγάλη προσήλωση ένα βιβλίο και την διακόπτει συνέχεια..
Τι συναισθήματα βιώσαμε όταν μας διέκοπταν ; Εκνευρισμό ; Θυμό ; Τελικά αυτός που διέκοπτε την συζήτηση κατάφερε το αποτέλεσμα που ήθελε; Μήπως αν συμπεριφερόμασταν διαφορετικά , αν περιμέναμε λίγο και διακόπταμε ευγενικά θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα ; Διαφορετικά συναισθήματα;
Διαβάσαμε ένα βιβλίο που είχαμε στην βιβλιοθήκη μας, «Το μικρό βιβλίο της Ευγένειας» , εκδ. Μεταίχμιο και συζητήσαμε για την ευγενική συμπεριφορά καθώς θυμηθήκαμε και τα γλυκά και ευγενικά λογάκια του βάζου που είχαμε φτιάξει.
Όπως λέει και μια παροιμία : Όλες οι πόρτες ανοίγουν στην ευγένεια.