Λιοντάρια Ηρακλείου (Κρήνη Μοροζίνι). Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning «Lion hunt@the museum» τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του αγάλματος, παίζουν παιχνίδια, το αναλύουν, το συνθέτουν με πηλό και το δραματοποιούν !
Λιοντάρια Ηρακλείου (Κρήνη Μοροζίνι)
Στο πρόγραμμα eTwinning με θέμα την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία το νηπιαγωγείο μας ασχολήθηκε με ένα πολύ γνωστό στην Κρήτη άγαλμα που απεικονίζει λιοντάρια , την «Κρήνη Μοροζίνι» ή σε όλους γνωστά «Λιοντάρια του Ηρακλείου»!
«Η Κρήνη Μοροζίνι βρίσκεται στη πλατεία Λιονταριών (Ελευθερίου Βενιζέλου) απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα ενετικά μνημεία του Χάνδακα (Ονομασία του Ηρακλείου Κρήτης κατά τη Βυζαντινή περίοδο) και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο λόγος κατασκευής δεν ήταν αισθητικός αλλά η παροχή νερού στην πόλη του Ηρακλείου.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Απριλίου του 1628 – εορτή του Αγίου Μάρκου τότε πολιούχου της πόλης. Εμπνευστής του έργου ήταν ο Φραγκίσκος Μοροζίνι, που έδωσε στην κρήνη το όνομά του. Το οκτάλοβο σχήμα της δεξαμενής οφείλεται στην αύξηση της περιφέρειάς της, για να παίρνουν νερό περισσότεροι άνθρωποι . Στο κάθε ημικύκλιο μπορούν να σταθούν πέντε, δηλαδή σ’ όλη την κρήνη σαράντα άτομα συγχρόνως, να βουτήξουν τα δοχεία τους και να τα γεμίσουν.
Η κρήνη έχει μια πολύλοβη δεξαμενή κοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις από το θαλάσσιο βασίλειο (τρίτωνες, δελφίνια, μυθολογικά τέρατα, θαλάσσιους δαίμονες) καθώς και οικόσημα. Το νερό έτρεχε από το στόμα τεσσάρων αξονικά τοποθετημένων λεόντων, που στηρίζονταν σε βάθρο στο κέντρο της κρήνης και υποβάσταζαν μαρμάρινη λεκάνη.
Το 1847 οι Τούρκοι άλλαξαν τη μορφή της κρήνης προσθέτοντας στο χείλος της οκτάλοβης λεκάνης, μαρμάρινες κολόνες που περιβάλλονταν στην κορυφή με μαρμάρινη ταινία πάνω στην οποία είναι γραμμένο με επίχρυσα γράμματα “Συντριβάνι Αμπντούλ Μετζίτ”. Επίσης τρύπησαν τους λοβούς και τοποθέτησαν βρύσες, καταστρέφοντας τα ανάγλυφα. Το 1900 το μνημείο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.
Που βρίσκονται άραγε τα Λιοντάρια ; Πως μπορούμε να πάμε στο Ηράκλειο; Είναι κοντά στην Ιεράπετρα; Πόσοι δρόμοι υπάρχουν; Έχετε πάει ;
Αφού είδαμε δορυφορικά το Ηράκλειο, περιηγηθήκαμε εικονικά μέσω μιας εφαρμογής που βρήκαμε στο διαδίκτυο! Στη συνέχεια ζωγράφισε ο καθένας την διαδρομή προς το Ηράκλειο !
Στη συνέχεια αναλύσαμε το άγαλμά μας. Αναφερθήκαμε σε σχήματα, αντικείμενα και ποσότητες. Τα καταγράψαμε για να μπορέσουμε να το συνθέσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο και να μπορέσουμε να το αναπαραστήσουμε με τα σώματά μας !
Προσπαθήσαμε να το ζωγραφίσουμε αλλά και να το δραματοποιήσουμε ! Φτιάξαμε τις χαίτες από τα τέσσερα λιοντάρια, τους ομόκεντρους κύκλους με σχοινιά, για τις καμπύλες χρησιμοποιήσαμε στεφάνια και μία πλαστική λεκάνη που παιδευτήκαμε να βρούμε τρόπο να την στερεώσουμε στα κεφάλια των λιονταριών χχ.
Δραματοποιήσαμε μία επίσκεψη στην πλατεία..Γράψαμε πινακίδα, βρήκαμε ξεναγό που μας είπε για την ιστορία τους και το βγάλαμε πολλές φωτογραφίες !
«Στην κορυφή της κρήνης είχε τοποθετηθεί ένα υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα του τριαινοφόρου Ποσειδώνα, έργο υψηλής ποιότητας, φτιαγμένο από ντόπιο καλλιτέχνη. Το άγαλμα αυτό δεν σώζεται σήμερα και μας είναι άγνωστο πότε και πως καταστράφηκε ή αφαιρέθηκε.
Οι λοβοί του συντριβανιού εξωτερικά είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφα θέματα παρμένα από την ελληνική μυθολογία, κυρίως τρίτωνες, δελφίνια και νύμφες, μυθικά όντα που σχετίζονταν με το υγρό στοιχείο».
Ψάξαμε πληροφορίες για τον Θεό Ποσειδώνα τους τρίτωνες και τα μυθικά όντα. Αναπαραστήσαμε τον Ποσειδώνα και διακοσμήσαμε τους λοβούς του σιντριβανιού !
«Η κρήνη Μοροζίνι είναι το τελευταίο τμήμα του μεγάλου υδρευτικού έργου του Ηρακλείου, και στα θεμέλια της κρύβει την υπόγεια δεξαμενή, όπου έρχονταν το νερό με επιφανειακούς και υπόγειους αγωγούς από τις Αρχάνες, 15 χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο. Εντυπωσιακός είναι ο έξυπνος τρόπος που είχαν επινοήσει οι Ενετοί για να κάνουν το νερό να αναβλύζει από το στόμα των λιονταριών, χωρίς τη χρήση κάποιας αντλίας που θα το ανέβαζε από την υπόγεια δεξαμενή.
Το νερό λόγω της υψομετρικής διαφοράς των Αρχανών σε σχέση με το Ηράκλειο έφτανε με φυσική ροή στην υπόγεια δεξαμενή κάτω από το συντριβάνι. Η δεξαμενή συνδεόταν με το συντριβάνι με μια κατασκευή με σχήμα πυραμίδας, πλατιά στη βάση και στενή στην κορυφή (έξοδο), που αύξανε την πίεση του νερού, το ανέβαζε στο συντριβάνι και το έκανε να αναβλύζει με ορμή από το στόμα των 4 λιονταριών».
Μαζέψαμε υλικά : 4 καλαμάκια, ένα μπουκάλι, ένα μπαλόνι και 4 πλαστικοποιημένες φωτοτυπίες από τα λιοντάρια και με την πίεση του αέρα από το μπαλόνι καταφέραμε να κάνουμε τα λιοντάρια να βγάλουν νερό από το στόμα τους !
Το επόμενο στάδιο και τελικό ήταν η δημιουργία του αγάλματος με πηλό ! Μας βοήθησε ο μπαμπάς Αγγειοπλάστης και αφιερώνοντας ένα ολόκληρο πρωινό κάναμε τα δικά μας μοναδικά αγάλματα ! Ακολουθήσαμε με υπομονή βήμα βήμα τις οδηγίες του και δημιουργήσαμε ξεχωριστά έργα !
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τα λιοντάρια στο Ηράκλειο όταν έρθετε Κρήτη .. Εμείς το επισκεπτόμαστε συχνά όπως χιλιάδες κόσμος και βγάζουμε αναμνηστικές φωτογραφίες !
Μην ξεχάσετε να δείτε το βίντεο που φτιάξαμε για την παρουσίασή του και σας περιμένουμε !!