Θάλασσες καθαρές ! Στα πλαίσια προγράμματος eTwinning : Young Scientists, ασχοληθήκαμε με την ρύπανση των θαλασσών, κάνοντας πειράματα, βλέποντας εικόνες, παίζοντας παιχνίδια και φτιάχνοντας αφίσα και πανό για θάλασσες καθαρές.
Θάλασσες καθαρές
Η τελευταία θεματική ενότητα του προγράμματος eTwinning : «Young Scientits», ήταν η ενασχόληση μας με ένα περιβαλλοντικό θέμα επιλογής μας. Εμείς επειδή ζούμε κοντά στην θάλασσα επιλέξαμε την μόλυνση των θαλασσών και η αφορμή μας δόθηκε από το μελοποιημένο ποίημα του Ελύτη : « Το δελφινοκόριτσο».
Εκεί στης Ύδρας τ’ ανοιχτά και των Σπετσών
να σου μπροστά μου ένα δελφινοκόριτσο
Μωρέ τού λέω πούν’ το μεσοφόρι σου
έτσι γυμνούλι πας να βρεις τ’ αγόρι σου
Άιντε μωρό μου, ανέβα και κινήσαμε
πέντε φορές τους ουρανούς γυρίσαμε
Αγόρι εγώ δεν έχω, μου αποκρίνεται
Βγήκα μια τσάρκα για να δω τι γίνεται
Δίνει βουτιά στα κύματα και χάνεται
ξανανεβαίνει κι απ’ τη βάρκα πιάνεται
Άιντε μωρό μου, ανέβα και κινήσαμε
πέντε φορές τους ουρανούς γυρίσαμε
Θεέ μου, συγχώρεσέ με, σκύβω για να δω
κι ένα φιλί μου δίνει, το παλιόπαιδο
Σα λεμονιά τα στήθη του μυρίζουνε
κι όλα τα μπλε στα μάτια του γυαλίζουνε
Άιντε μωρό μου, ανέβα και κινήσαμε
πέντε φορές τους ουρανούς γυρίσαμε
Φαντάστηκαν πως θα ήταν το δελφινοκόριτσο ..και που θα ζούσε. Σε τι θάλασσα ; Ήσυχη, φουρτουνιασμένη, καθαρή βρώμικη; Στη συνέχεια έφτιαξαν μία αφίσα ομαδική με την « Θάλασσα του Ελύτη» !
Στη συνέχεια θέλοντας να θυμηθούμε τις ιδιότητες των υλικών (την απορροφητικότητα – σφουγγάρια) και την ρευστότητα των υγρών (φύσημα χρώματος με καλαμάκι) τα παιδιά δημιούργησαν σε ατομικές εργασίες την θάλασσα ήρεμη και φουρτουνιασμένη.
Βλέποντας εικόνες με μολυσμένη θάλασσα ξεκίνησε μία συζήτηση για την μόλυνση των θαλασσών και πως μπορούμε να την αποτρέψουμε ! Μιλήσαμε για τα σκουπίδια που δεν διαλύονται και ρυπαίνουν, για τα ναυάγια καραβιών που μεταφέρουν πετρέλαιο, για τα ψάρια που πολλές φορές τρώνε τα απορρίμματα γιατί δεν μπορούν τα ξεχωρίσουν από την υπόλοιπη τροφή τους !
Μα δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθούμε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο) και ποια υλικά διαλύονται εύκολα και ποια όχι !
Παρακολουθήσαμε το σποτάκι της Helmepa με την γνωστή μασκότ τον γλάρο, επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα της παιδικής Helmepa και παίξαμε το παιχνίδι για τις ακτές.
Στη συνέχεια τα παιδιά έκαναν ατομικά κολάζ με διάφορα ανακυκλώσιμα αντικείμενα την βρώμικη θάλασσα ..
Έπειτα ακολούθησε ένα πείραμα για να κατανοήσουν την ρύπανση. Μέσα σε μια λεκάνη με καθαρό νερό έριξαν λάδι (παρατηρήσαμε για άλλη μια φορά ότι το λάδι δεν διαλύεται στο νερό), καφέ και διάφορα μικροσκουπίδια. Μετά πρόσθεσαν και μικρά πλαστικά ψαράκια.
Η πρώτη παρατήρηση που έγινε αφορούσε την εμφάνιση ( πόσο βρώμικο είναι το νερό τώρα !) και η δεύτερη ότι το λάδι και η βρωμιά κολλούσε στα μικρά ψαράκια που είχαν ρίξει ! Στη συνέχεια μετά από πολλές προσπάθειες καθαρισμού διαπίστωσαν ότι το νερό ποτέ δεν ήταν τόσο καθαρό όπως αρχικά !
Ανακατεύοντας μαύρο χρώμα, και νέφτι έφτιαξαν πετρελαιοκηλίδες που χρησιμοποίησαν για ένα μεγάλο ομαδικό κολάζ !
Οι δύο θάλασσες αναρτήθηκαν η μία κάτω από την άλλη στην αφίσα της «Θάλασσας του Ελύτη» προστέθηκε το παρακάτω σύνθημα :
Θάλασσα καθαρή θέλουμε εμείς
Όχι σκουπίδια και βρωμιές
σε θάλασσες και ακτές !
Η παραπάνω αφίσα με το σύνθημά μας αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του προγράμματος για να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής αφίσας για το περιβάλλον ! Η δράση όμως δεν σταμάτησε εδώ. Τα παιδιά αφού χωρίστηκαν σε ομάδες δημιούργησαν τα δικά τους συνθήματα σε πλακάτ που τα ανάρτησαν έξω από την τάξη για ενημέρωση των γονέων !
Ποια ζώα όμως κινδυνεύουν ; Αφού έγινε καταγραφή επισκεφτήκαμε τον Θαλασσόκοσμο , στο Ηράκλειο, μία εκδρομή που οργάνωσε ο σύλλογος των γονέων !
«Tο CretΑquarium εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρων θαλασσινού νερού, φιλοξενεί 2000 άτομα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες, περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη.»
Από κοντά πλέον είδαμε τον ζωικό και φυτικό βασίλειο μιας θάλασσας ! Καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, μέδουσες … και άλλα τόσα !! Αν σας δοθεί η ευκαιρία να πάτε μην την χάσετε !
Θα σας αφήσω με την ομαδική αφίσα του προγράμματός μας για το περιβάλλον που έγινε με φωτοκολάζ από την διαχειρίστρια του προγράμματος και περιέχει όλες τις αφίσες των μελών !