Φιλαρμονική ορχήστρα – Επίσκεψη και γνωριμία με τα όργανα. Στα πλαίσια του προγράμματος Etwinning : «Μουσική Πινακοθήκη», επισκεφτήκαμε την φιλαρμονική της πόλης μας και γνωρίσαμε την ιστορία της και τα όργανά της !
Φιλαρμονική ορχήστρα – Επίσκεψη και γνωριμία με τα όργανα
Μετά την γνωριμία μας με τα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας μιλήσαμε και μάθαμε για την φιλαρμονική ορχήστρα :
«Φιλαρμονικές ή «μπάντες» ονομάζονται τα μουσικά σύνολα που συνήθως λειτουργούν στα πλαίσια Ο.Τ.Α. ή στρατιωτικών σωμάτων και σωμάτων ασφαλείας. Προέρχονται από τη στρατιωτική fanfara του Μεσαίωνα η οποία αρχικά είχε σάλπιγκες, ταμπούρα και ψιλές φλογέρες. Στο Μπαρόκ εμπλουτίστηκε με χάλκινα πνευστά με κλειδιά και ξύλινα ενώ κατά το 19ο αιώνα προστέθηκαν η γκρανκάσα και τα πιάτα προερχόμενα από τις φιλαρμονικές των Τούρκων Γενιτσάρων. Τελευταίο προστέθηκε σαξόφωνο.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και επηρέασαν πολύ την Ελληνική μουσική. Η προσφορά τους εστιάζεται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική καθώς εμπλουτίστηκε με νέα όργανα όπως το κλαρίνο και τα χάλκινα.
Το ρεπερτόριό τους είναι συνήθως εμβατήρια τα οποία παίζουν σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Κάποιες φιλαρμονικές (π.χ. Κέρκυρας) παίζουν και εισαγωγές όπερας καθώς και μεταγραφές δημοφιλών τραγουδιών. Ορισμένες φιλαρμονικές επιχειρούν διεύρυνση τόσο του ρεπερτορίου τους όσο και του ρόλου τους στην τοπική κοινωνία.
Ο ρόλος των φιλαρμονικών είναι πολύ σημαντικός για την τοπική μουσική εκπαίδευση. Στις περιφερειακές φιλαρμονικές μπορεί κανείς να ξεκινήσει από 9 χρόνων και σε λίγο χρονικό διάστημα μαθαίνοντας βασική μουσική ανάγνωση και εκτέλεση να συμμετέχει στο σύνολο. Πολλά από τα παιδιά συμμετέχουν στη φιλαρμονική και όταν ενηλικιωθούν ενώ αρκετά συνεχίζουν εμπεριστατωμένες μουσικές σπουδές.» πηγή : musicportal.gr
Μάθαμε τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής ορχήστρας και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Φιλαρμονική της πόλης μας !
Όργανα Φιλαρμονικής
- χάλκινα πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα)
- ξύλινα πνευστά (κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο)
- κρουστά (ταμπούρο, γκρανκάσα, πιάτα, μεταλόφωνο)
Τα κρουστά κρέμονται με λωρίδες από τον λαιμό έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να περπατά και να παίζει ταυτόχρονα. Σπανιότερα χρησιμοποιείται και κοντραμπάσσο.
Αφού ετοιμαστήκαμε λοιπόν ξεκινήσαμε ! Χρησιμοποιώντας λεωφορείο και κάνοντας ένα όμορφο περίπατο παραλιακά στην πόλη μας με την συνοδεία μερικών μαμάδων φτάσαμε στο κτίριο που φιλοξενεί την Φιλαρμονική !
300+ μοναδικοί Υπολογισμοί - Calculators ● VresKEP.gr ● Πολίτες & ΚΕΠ